Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΠΡΕΛΟΥΔΙΟ Θάνος Μαντζάνας

 Ηδυπάθεια ενεδρεύουσα


Χρειάστηκε να περάσει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα γνωριμίας με τον Κώστα Βούλγαρη, αρχικά μόνο με την συνύπαρξη μας στον χώρο της Αυγής, και στη συνέχεια μεγαλύτερης και καλύτερης, μέσω μερικών συνεργασιών μου με τις «Αναγνώσεις», για να διαπιστώσω ότι είμαστε ...ομοϊδεάτες. Αμφότεροι ομνύουμε στην θηλυκότητα. Την ασαφών μεν ορίων αλλά ταυτόχρονα και τόσο συγκεκριμένη έννοια, η οποία περιλαμβάνει τόσα πολλά, από τις καμπύλες του γυναικείου σώματος μέχρι τις ελλειψοειδείς τροχιές που διαγράφουν τα νετρίνα στα πέρατα του σύμπαντος, μεταφέροντας την γενεσιουργό αιτία των πάντων, την ενέργεια. Σε όλες τις μορφές και τους μετασχηματισμούς της.
Σε αυτό το βιβλίο του,  Αυθάδεια λαγνεύουσα, ο Κώστας ασχολείται με την ένοπλη πάλη της θηλυκότητας, αυτήν που αποκαλείται λαγνεία. Από την άλλη, η λαγνεία δεν είναι παρά μία από τις μεθόδους αγώνα που επιλέγει η κόκκινη, κατακόκκινη φράξια σκέψεων και συναισθημάτων, η οποία μπορεί μεν να είναι η αιτία για κάποια από τα δεινά τής ανθρωπότητας, αλλά σε αυτήν οφείλεται επίσης και οτιδήποτε όμορφο και καλό τής έχει συμβεί και θα της συμβεί στο μέλλον. Συνολικά, συλλογικά αλλά και προσωπικά, για καθένα μέλος της χωριστά. Η κατακόκκινη φράξια που λέγεται πάθος...

«Τα μαλλιά της κατσαρά και μέλανα σαν του κόρακα, οι οφθαλμοί της καστανόχροες περιστερές, επιπλέουσες επί υδάτων καθημένων επί γάλακτος, οι σιαγόνες της ως φιάλες αρώματος φύουσες βότανα ευωδιάζοντα, τα χείλη της κρίνα ρέοντα σμύρνα, οι χείρες της τορνευτές, τα ακροδάχτυλά της από λίθου σαπφείρου, οι κνήμες της στύλοι μαρμάρινοι, ο δε φάρυγγάς της γλυκασμό ανέπεμπε, όλος επιθυμίας πλήρης.
    Της σαρκός ανδριάντας, κάλλος θείας εικόνας, αυθάδεια λαγνεύουσα, θήραμα επαγγελίας, εμπρησμός ψυχής, ορμή φιλήδονη, παθών σκοτοδίνη, εμπάθεια λογισμού.»
Ο Θάνος Μαντζάνας είναι μουσικοκριτικός

                                                  Μανδραγόρας, τχ. 54, 
Άνοιξη-Καλοκαίρι 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου